Verslag Snelschaaktoernooi 2011

 

Verslag Snelschaaktoernooi Laren in ’t Bonte Paard – door Robert Krouwel

Ken je zo een maandagavond. Project Catwalk of potje snelschaken. Snelschaken won gemakkelijk maar wat moet ik mij voorstellen bij een snelschaaktoernooi in Laren. Maar bij aankomst is er gelijk het gevoel dat het wel eens een leuke avond zou kunnen worden. Inschrijfgeld 1,05, ik heb wel 4 x gevraagd of dit goed was, maar het had met het 105 jarig bestaan te maken. En dan nog een consumptie van 1,50 ook. Ik heb mij dan ook gelijk maar 10 x ingeschreven :-).

Bij aankomst blijken er ook echte kanonnen te zijn. Dick de Graaf en Pascal Losekoot. Maar ook de top van Laren was aanwezig. Als ik kijk naar de historie van dit toernooi dan waren tussen de winnaars van de afgelopen jaren veel spelers van Laren, maar daar zou vanavond verandering in gaan komen.

In een cafe dat al langer bestaat dan de schaakvereniging zelf zorgde voor een prima atmosfeer om een toernooi te spelen. Kleine ruimte, weinig licht en kleine tafels. Je moest dan ook bijna je glas vasthouden onder het schaken en geslagen stukken kon je beter op de grond zetten want daar belanden ze toch wel in de tijdnoodfase. Arme Patrick Kreuning die met zijn grote glazen bier op de bijzettafeltjes zat te stoeien.

Maar dit soort omstandigheden zorgen altijd voor een goede sfeer. Iedereen die in de externe competitie speelt die kent de vaste waardes van laren wel. Ze kunnen prima schaken en zorgen voor de nodige gezelligheid.

Dan het toernooi zelf, met als grote favoriet toch wel Dick de Graaf. 9 Ronde zwitsers. Daar waar snelschakers toch wel hopen minimaal 15 potjes op een avond te spelen :-) maar aan de andere kant zorgde dit voor leuke en gezellige pauzes. Dick ging als een speer van start en leek iedereen achter zich te laten. In een persoonlijk duel met Pascal zetten hij deze zelfs op een vol punt achterstand. Maar met 9 ronde zwitsers en 16 deelnemers krijgen je soms een vreemde indeling en zo moest Dick tegen ondergetekende. Kansloos zou je zeggen, en dat bleek ook wel. Robert won in spannende pot en de spanning was weer terug. Hans Wijnand deed in de volgende ronde de deur helemaal dicht voor Dick. Waardoor Pascal in de laatste ronde kon kiezen voor een remise tegen de alom gevreesde Gerben van Pel (nogmaals hoera voor het zwitsers)

De eindstand: vergeef mij als het niet correct is: 1. Pascal, 2, Dick, 3 Marco.

Na het toernooi kwam Kreuning mij nog vertellen dat hij gelijk was geëindigd met mij. Toch wel bizar en een zwarte bladzijde :-). Gelukkig had ik hem tijdens het toernooi geveegd en stond ik in de eindstand toch nog boven hem.

Met 5 uit 9 kijk ik terug op een redelijk toernooi waar het erg gezellig was en erg spannend.

Volgend jaar een grote prijsstijging voor dit toernooi 1,06 de komende 20 jaar kunnen we dus nog wel meedoen.

Organisatie bedankt voor het doorbreken van die saaie maandagavond en tot volgend jaar.

 

 
 

 

©2011 De Larense Schaak Club
Larense Schaakclub
Opgericht 23  november  1906